fbpx

Atisnet

Šta je ustvari SEO?

O optimizaciji za pretraživače ili kratko rečeno SEO se sve više diskutuje. Ovaj post vam pojašnjava jednostavno, šta Vas na tom polju očekuje.

Jednostavno objašnjenje za optimizaciju pretraživača.

 SEO znači Search Engine Optimization ili jednostavno optimizacija za pretraživače. Tu se radi o što boljoj vidljivosti sajta od strane pretraživača kao što su Google, Bing i ostali. Što viša pozicija u rangiranju rezultata pretrage postižete, to bolje po Vas i Vaš sajt. Stoga Vaša stranica mora da ispunjava određene kriterije kao što su na primjer relevantnost teme i interes čitalaca. Iznad svega, Google želi da ostane najpopularniji pretraživač na svijetu i stoga pridaje veliki značaj zadovoljstvu svojih korisnika. Umjetnost u SEO je da pametno kombinujemo ključne riječi sa relevantnosti i prikazom rezultata pretraživanja.  

Cilj optimizacije pretraživača

Optimizacija pretraživača može da navede više kvalifikovanih posjetilaca na Vaš sajt. Što bolje optimizujete svoju stranicu sa relevantnim ključnim riječima, to ubjedljivije možete da uvjerite posjetioce i pretraživače. Iz tog razloga, neophodno je analiziranje ponašanja korisnika u pretraživanju i da sve važne teme na Vašem websajtu budu pokrivene ključnim riječima. S time ćete sebi zagarantovati status stručnjaka ispred Googla kao savršeno rješenje za pretraživanja korisnika. Rezultat toga će biti, da će pretraživač Vas rangirati na prve pozicije za određene pojmove.

Na koji način rade pretraživači?

Pretraživači poput Googl-a neprestano pretražuju Wolrd Wide Web i apsorbuju sav sadržaj. Drugim riječima, njihov robot (poznat kao bot ili pautk) čuva svaki pronađeni sajt u indeksu po temama. Čim korisnik određenu ključnu riječ pretražuje, robot tog pretraživača odmah preuzima odgovarajuće stranice u indeksu i prikazuje ih korisniku u rezultatima pretrage. Što je stranica relevantija za upit pretrage (ključna riječ), to je bolje pozicionirana.

Kako SEO funktioniše?

Prvi korak u optimizaciji pretraživača je generalno prepoznavanje trenutnog stanja tehnike. Iz toga rezultiraju mjere koje se moraju preduzeti da bi se websajt optimizovao. Uspješne optimizacije pretraživača uglavnom pokrivaju ove tri oblasti: sadržaj, back linkove i konstrukciju. Pažnja, SEO je daleko više od neke brze postavke koja na prečicu donosi neke izvanredne rezultate. Održivi uspjesi se postižu i postaju uočljivi  samo kada se optimizacija za pretraživače upotrebljava kao dugoročni pratilac koji poboljšava websajt s vrijednim i redovno novim sadržajima.

Rizici prilikom optimizacije pretraživača

Pretraživačima je zadovoljstvo klijenata uvjek na prvom mjestu. Google kažnjava svakoga ko pokušava da zloupotrijebi pravila webgiganta i takve stranice nisko rangira. Međutim, ako optimizaciju za pretraživače vidite kao dugoročan i sastavni dio za Vaš websajt i uskladite time i ravnotežu za korist klijenata, ne morate se bojati bilo kakve kazne. Ko krene pogrešnim putem optimizacije kao napr. pretjerivanje klučnim riječima i slično, ili čak primjenjuje bilo kakvu vrstu manipulacije, mora da računa na posledice, jer Google vrlo brzo uočava sve načine prevare. Šteta nakon takve vrste SEO je nepopravljiva. Zato najbolje od samog početka optimizacije pretraživača pratite jasnu liniju i pravila u Vašu, pretraživačevu i prije svega klijentovu korist.

Zaključak:

SEO ili optimizacija za pretraživače je važan dio marketinške stategije i treba da se profesionalno sprovede. Obećanja uspjeha na prečac se često ispostave kao kratkotrajna a u najgorem slučaju se čak i kažnjavaju. Tako da se fokus kod SEO uvjek usmjerava ka izbalansiranoj komunikaciji sa korisnicima i pretraživačima i uz istrajnost i intuiciju postižu dugotrajni uspjesi.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn