Mobilna aplikacija – prednost za Vaš biznis

Mobilne aplikacije su danas najmoćnije alatke za kompanije koje žele da ostvare uspjeh u online biznisu.

Da li se mobilna aplikacija isplati za Vaš biznis?

Stručnjaci povezuju «budućnost kompanija» sa terminima kao mobilna aplikacija, M-commerce i mobilno tržiste. Sve više online biznisa se obavlja preko mobilnih uređaja. Jasno je, da ovo tržište ima značajan potencijal. Međutim, u te vode ne trebate da se upuštate ne pripremljeni. Mi Vam možemo pokazati, kako bi se Vaša aplikacija mogla koristiti. Takođe bismo Vam predstavili benefite koje mobilna aplikacija može donijeti Vašoj kompaniji i da li se isplati u nju investirati.

Šta su mobilne aplikacije?

Većina ljudi je upoznata sa ovim pojmom. Aplikacija je zapravo prevod za riječ «application» sa Engleskog i stoga može zapravo da predstavlja bilo koji kompjuterski program. Međutim, u današnjoj terminologiji riječ «application» se obično odnosi na aplikaciju za mobilni uređaj, kao što je pametni telefon ili tablet.

Zašto je mojoj kompaniji potrebna aplikacija?

Ako razmišljate o izradi vlastite aplikacije za Vašu kompaniju, prvo pitanje je: Zašto biste to učinili? Jednostavan odgovor na to pitanje je, da mobilni biznis nudi ogroman potencijal rasta kompaniji. Prema istrživanjima, više od 70% online kupovina se širom svijeta obavlja putem mobilnih aplikacija. Aktivnosti kao što su e-bankarstvo, kontaktiranje, upravljanje računima i mnoge druge, sve više se obavljaju na mobilnim uređajima. Mobilni biznis je rastuće tržište sa ogromnim potencijalom – zapravo, najbolji uslovi za Vašu aplikaciju… zar ne?

U početku treba korake planirati.

Pošto aplikacija u osnovi nije mnogo drugačija od marketinških poteza, treba na sličan način postupati i oko nje. Uprkos značajnom potencijalu, Vaša aplikacija neće automatski biti uspješna. Treba da unaprijed razmislite, šta želite da postignete pomoću aplikacije i definišete jasne ciljeve koji se mogu provjeriti. Mogući ciljevi su: Poboljšanje lojalnosti kupaca, izgradnja novog distributivnog kanala, povećati prepoznativost brena itd.

Važni apsekti tokom razvoja.

Odaberite kompetentnog partnera koji ispunjava sve potrebne uslove kada se radi o ravoju Vaše aplikacije. Partner koji ima iskustva sa iOS-om i Androidom, razumije se u dizajn kao i u grafiku i koji Vam može pomoći oko marketinških poteza. U svakom slučaju se ne radi o tome, da samo imate bilo kakvu aplikaciju. Stoga treba da korisnike aplikacije što je bolje moguće povežete sa Vašom kompanijom kao i da korisnici a i Vi od nje imate prednosti. Takođe treba u fazi razvoja pratiti jasnu liniju i ne odstupati od iste jer u suprotnom aplikacija neće ostvariti željene ciljeve .

Marketing i održavanje

Čim se razvoj privede kraju, treba se brinuti o marketingu aplikacije. Veći dio korisnika se pridobije putem preporuke a za ostatak se pokazao kao najefektivniji marketing preko socijalnih mreža. Odlučujuće za preuzimanje aplikacije su cijena i ocjene. Uložite trud u opis aplikacije i kvalitetne screen-shotove koji korisnicima na impresivan način prikazuju prednosti aplikacije. Nakon lansiranja aplikacije ostavite sebi bužet za uklanjanje bagova ili dodavanje funkcija koje korisnici žele. Osim toga, aplikacija mora biti redovno ažurirana i nadograđena da bi bila trajno uspješna na tržištu.

Zaključak

Mobilni biznis a posebno M-commerce je tržište apsolutnog rasta koje nijedna kompanija ne bi trebala da ignoriše, koja želi biti aktivna u e-commercu. Stoga, da biste poboljšali šanse za Vašu aplikaciju, prije svega trebali biste definisati jasne ciljeve, pojednostaviti razvoj i nakon toga pravilno plasirati aplikaciju – onda ona može postati zaista uspješna.
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *